IB (Uluslararası Bakalorya/International Baccalaureate), sıklıkla ülke değiştirmek zorunda olan ailelerin çocuklarına dünyada ortak bir eğitim sistemi oluşturmak, sınırları belirli bir müfredatla öğrenim görmelerini sağlamak için bir grup girişimci tarafından 1968 yılında İsviçre’de bulunan Cenevre Uluslararası Okulunda başlatılmış bir programdır. Dünyada 150 ülkede yaklaşık 5000 okulda 1 milyondan fazla öğrenci IB eğitimi görür. Programın temel amacı farklı kültürleri bilen, anlayan, sorgulayan, üst düzey düşünme becerilerine sahip, sorumluluklarının farkında olan, barışçıl bir dünya kurmayı hedefleyen, öz disiplin ve öz güvenli dünya vatandaşları yetiştirmektir. Bu hedefler doğrultusunda IB programı ileri düzeyde yabancı dil, bilimsel ve sanatsal faaliyetlerle donatılmıştır.
IB programı 4 bölümden oluşur:
1. PYP (Primary Years Programme): 3-11 yaş arası ilkokul programıdır.
2. MYP (Middle Years Programme): 11-16 yaş arası ortaokul programıdır.
3. DP (Diploma Programme): 16-19 yaş arası diploma programıdır.
4. CP (Career Related Programme): 16-19 yaş arası kariyer yönelim programıdır.
IB eğitimi İngilizce, Fransızca ve İspanyolca olmak üzere 3 dilde yürütülür. Programın içeriğinde 6 ders grubu vardır:
1. Anadil
2. Yabancı Dil
3. Sosyal Alan (Tarih, Coğrafya, Psikoloji, Sosyoloji, Ekonomi, Felsefe, İşletme…)
4. Matematik (İleri Matematik, Uygulamalı Matematik…)
5. Deneysel Bilimler (Fizik, Kimya, Biyoloji…)
6. Sanat (Müzik, Resim, Dans, Tiyatro, Sinema…)
Derslerde not sistemi 7 üzerinden değerlendirilir. 7-mükemmel, 6-çok iyi, 5-iyi, 4-yeterli, 3-orta, 2-yetersiz ve 1- çok yetersiz anlamı taşır.
IB diplomasına sahip olmak için öğrencilerden 4000 kelimelik bir bitirme tezi, 100 saatlik bir bilgi kuramı ve 150 saatlik bir etkinlik hizmeti istenir. Bunların yanında öğrenciler mayıs ayında İsviçre’deki IBO (International Baccalaureate Organization) tarafından gönderilen ortak sınava girerler. Geçer not alamayan öğrenciler için kasım ayında tekrar ortak sınav uygulanır.
IB diploması olanlar yurt dışında birçok üniversiteye sınavsız başvurabilir. Türkiye’de vakıf üniversiteleri IB diplomalı öğrencilere %100’e varan burs verir. IB mezunu öğrencilerimizin yaklaşık %40’ı üniversite eğitimini yurt dışında sürdürür.
En çok IB okulu Amerika kıtasında bulunur. Ülkemizde ise 66 özel okul, 3 devlet lisesi olmak üzere 69 okulda IB programı uygulanmaktadır. IB devlet okullarından Prof.Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi, Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi İstanbul’da , Türk Telekom Mehmet Kaplan Sosyal Bilimler Lisesi Ankara’dadır.